ΑΜΕΑ
Οπτικά Βοηθήματα
ΑΜΕΑΑΜΕΑΑΜΕΑ

banner dimotikos fotismos

banner dimotikos fotismos

Λαογραφικό Μουσείο Νέας Λέυκης

Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 από μια ομάδα παιδιών της Νέας Λεύκης και κατοίκων της περιοχής.

Στη συνέχεια η προσπάθεια αυτή ολοκληρώθηκε με την πολύτιμη βοήθεια του τότε Δήμου Νίκαιας και άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύτερο κοινό τον Οκτώβριο του 2002. Το μουσείο λειτουργεί στο κτίριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου. Κάτοικοι της Νέας Λεύκης αρχικά και στη συνέχεια κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συνέλεξαν παλιά αντικείμενα που καταδεικνύουν την πολύχρονη ιστορία και την παράδοση του χωριού.

Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται οικιακά σκεύη, τοπικές φορεσιές, υφαντά, αργαλειός, ξυλόγλυπτα, γεωργικά μηχανήματα και γενικότερα εκθέματα από την περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπως επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Έτσι καταφέρνει να συνδέσει το μουσείο με τη ζωή μέσα από τα εκθέματά του, τα οποία εκτός από την οργανική τους λειτουργία, καθρεφτίζουν το καθένα τους την τοπική κοινωνία μέσα στην οποία γεννήθηκαν και την οποία εκφράζουν. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως στα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου περιλαμβάνονται παλαιοντολογικά ευρήματα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τμήματα χαυλιόδοντα προβοσκιδωτού τα οποία βρέθηκαν στα αμμωρυχεία της εγγύς περιοχής. 

Το Λαογραφικό Μουσείο αποτελεί πόλο έλξης για πολλά σχολεία της περιοχής αλλά και για πολίτες που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.

επιστροφή στην κορυφή