ΑΜΕΑ
Οπτικά Βοηθήματα
ΑΜΕΑΑΜΕΑΑΜΕΑ

banner dimotikos fotismos

banner dimotikos fotismos

Γεωγραφικά Χαρακτηριστικά

Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ένας από τους 7 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Πρόκειται για έναν κατεξοχήν αγροτικό, πεδινό δήμο συνολικής έκτασης των 976,7 km2.

Συνορεύει συνολικά με έξι Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, ενώ η διοικητική του έδρα που είναι η Νίκαια, βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Λάρισας.

Πίνακας 1: ‘Όμοροι Δήμοι με τον Δήμο Κιλελέρ σε Περιφερειακό επίπεδο

Α/Α ΠΕΡ/ΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΜΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΥΝΟΡΑ
1. ΛΑΡΙΣΑΣ Λαρισαίων Βόρεια-Βορειοδυτικά
 2. Τεμπών Βόρεια
 3. Αγιάς Ανατολικά
 4. Φαρσάλων Νότια
 5. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Ρήγα Φεραίου Ανατολικά/Νοτιοανατολικά
 6. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Παλαμά Δυτικά

Όπως φαίνεται από τον προηγούμενο πίνακα και τους χάρτες που ακολουθούν, ο Δήμος Κιλελέρ κατέχει μια κεντροβαρή και κομβική θέση τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και σε Εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι από τα διοικητικά του όρια διέρχονται όλοι οι βασικοί οδικοί άξονες (ΠΑΘΕ, η ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου, η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης) αλλά και σιδηροδρομικοί άξονες (Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Λάρισας-Βόλου). Ιδιαίτερα όλες οι μετακινήσεις Βορρά-Νότο και αντίστροφα γίνονται μέσω του Δήμου. Επίσης, μέσω της Επαρχιακής οδού Λάρισας-Αγιάς και Ομορφοχωρίου-Αγιάς διοχετεύεται μεγάλο μέρος της τουριστικής κίνησης προς την παραλιακή ζώνη Αγιοκάμπου-Βελίκας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι κατά βάση πρόκειται για πεδινό Δήμο τον καθιστά εξαιρετικά φιλικό στην ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς.

Επίσης, το γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ του δίπολου Λάρισας-Βόλου, η ισχυροποίηση του οποίου αποτελεί προτεραιότητα του αναθεωρημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας (βλ. σχετική μελέτη αξιολόγησης, αναθεώρησης και εξειδίκευσης, Στάδιο Α1, Δεκέμβριος 2012, link   και Φάση Α' - Στάδιο Α2: «Σύνοψη πορισμάτων της έκθεσης αξιολόγησης», Σεπτέμβριος 2013, link), συνεπάγεται ότι οποιοδήποτε παρέμβαση στην κατεύθυνση αυτή θα επηρεάσει και τον Δήμο Κιλελέρ. Αυτό αντικατοπτρίζει τον αναβαθμισμένο αναπτυξιακό και παρεμβατικό ρόλο του Δήμου Κιλελέρ στην ευρύτερη περιοχή.

 

image1

Χάρτης 1: Γεωγραφική θέση & σιδηροδρομικό δίκτυο Δήμου Κιλελέρ

 

image2

Χάρτης 2: Μορφολογικός χάρτης Δήμου Κιλελέρ

επιστροφή στην κορυφή